Jorden runt

Idag pratade vi om att man kan upptäcka världen som scout!

De fick följa med på WSJ i USA och kanske är det några som kan åka med till Polen om 4 år.

Efter detta fick de bli ”Kungar” och skapa sitt eget land och rita en flagga för sitt land.

Det blev härlig kreationer.

Roliga namn på länderna.

Som Gamla Zeeland, där allt är svart vitt.

Spårare lär sig spåra

Vissa kvällar är det lättare än andra att vara scoutledare. Mellan varven hanns det med att stanna upp och bara njuta av en av de första riktigt fina vårkvällarna. Och vi fick scouta i ljus, vilken lycka!

Scouterna hann med omvänd kurragömma. De fick lära sig om olika spår som människor och djur lämnar efter sig, bland annat körde vi en omgång Gissa bajset!

Klarar du dig lika bra som scouterna?

Vi letade och gissade på djurspår och vi arbetade med terminens märke Hitta. Vi pratar om vad man ska göra och tänka på när man gått vilse, scouterna hade bra koll!

Spårarna övar brandsäkerhet

På dagens möte lärde sig spårarna på Lextorp mer om brandsäkerhet. Vi började med att göra upp några eldar så vi hade något att öva på. Sen testade vi lite vilka sorters tyg som brinner värst. Plasttyger är läskiga, de smälter och fastnar på allt, men fortsätter brinna. Tunn, torr bomull kan flamma upp väldigt snabbt. Ull däremot är väldigt svårt att få eld på, och tjock bomull klarar sig också bra.

När vi lärt oss det, så fick alla prova att släcka en eld med en brandfilt. Det är inte så lätt att få det tätt överallt så elden kvävs. När man tar bort brandfilten kan det börja brinna igen lärde vi oss också.

Sen gick vi upp på övervåningen för att öva hur man utrymmer om man inte kan ta sig ut genom den vanliga dörren. Att gå ut på utrymningsbalkongen kräver lite mod, men alla gjorde det. Att klättra ner för stegen kräver ännu mer, så det kommer vi öva på fler gånger.

Alex provar stegen
Viggo provar stegen

Upptäckar hajk

I helgen har upptäckarna Sjuntorp haft hajk på Lipered.

Scouterna släppte på fredag kväll ute vid bommen och gick in. Sträckan de gissade att de gått var allt från 500 meter till 2 km. Det är ca 650 meter. Väl framme gick vi upp till stugan via skogen då backen upp var en lervälling.

Sedan gjorde vi egen pizza, det blev både Kebab-, Vesuvi-o och Hawaiipizza.

Sedan såg vi på ”scoutfilmen” up! Självklar blev det popcorn 🍿 till filmen 📽️

06.20 var de flesta igång och pratade, så det var bara att kliva ur sovsäcken. Det hade regnat rejält under natten , så alla var glada att vi sovit inomhus.

Go frukost med varm choklad, mackor, Jos och pannkakor med sylt.

Efter att frukost var avklarat och alla hade packat ihop sina saker blev det chokladlek.

Sedan var det på med regnkläder ena patrullen började med såg- och yxbeviset

Medans andra patrullen fick besöka karatemannen ”från” Bäst i test. Sedan byttes de om.

Kottens special stod på lunchmenyn. Det tillagade på gasolkök. Rätten är kokt ris, stekta grönsaker, kassler (eller falafel).

Allt blandades ihop och toppades med jordnötter. För att citera en av scouterna, jordnötterna var pricken över i:et eller sträcket på L: et.

Mums!

Sedan lekte vi röda vita rosen, där.man skulle hitta nycklar som gjorde att man kunde öppna en låda där hajkmärkena låg.

Vi hann även med en Knutenlek innan det var dags att ta på packningen och går ut till bommen där de blev hämtade. De verkade glada, nöjda och lite trötta när hajken var över.

De surrade i luften

Idag hade vi praktisk övning i att surra som vi övat på tidigare.

Vi byggde en låghöjdsbana med slanor och trädstubbar.

Sedan fick varje patrull två kåsor och en dunk med vatten och en tom dunk. Sedan skulle man ta kåsan med vatten och ta det hela vägen till mål och slå det vatten man hade kvar i den tomma dunken.

Det gäller att balansera med kåsan.

Mellan de två slanvägarna svar det balansgång på trästubbar.

Vad gör du där uppe?

Är det något vatten kvar?

Då det blev helt jämt resultat i vattentävlingen blev det en utslagstävling.

Vi hade tur att det fanns en stor hög med nysågade vedträd som vi kunde stapla i snygga högar på tid. Nytta med nöje!

Eldig wook

Idag var det dags att laga mat på öppen eld.

Ska man elda behöver man först hugga ved.

Vi började med att koka vatten så vi kan koka nudlarna.

Under tiden hackas det grönsaker så som morot, purjolök, rödlök, palsternacka och broccoli.

Allt blandas så det är redo för murikan

I med olja och sedan i med alla grönsaker som ska stekas rejält.

Tillsist läggs de kokta nudlarna i tillsammans med lite sweet chilli.

Färdigt att servera!

Eldpåsar

Att göra upp eld är en konst och med lite bra hjälpmedel går det lättare!

Allt i ett vintesklätt Lipered.

Så vi gjorde egna tändrullar, tidningspapper som rullas och sedan doppas i stearin.

Det fixades även vattentät förvaring av tändstickor genom att använda gamla burkar till filmrullar.

Allt stoppades i en zippåse.

Vi pratade om olika eldtyper. Pagodeld, stapeleld och nying.

Mötet avslutades med praktisk eldning där våra ”maskiner” användes.

Krabbelurer på gasbrännare.

Kvällen började kall och skön med en vacker måne mot nästan blå himmel men mörkret la sig snart och vi drog oss mot vindskyddet för att testa att montera och tända gasolbrännarna till Trangiaköken.

Alla fick testa att tända, reglera och släcka brännaren och samtidigt fick resten av patrullen blanda till smeten.

Vi konstaterade att egentligen var det lite för kallt för att använda den vanliga gasolen men det gjorde egentligen inte något i det här fallet då det inte blev så lätt att dra på för mycket värme och bränna krabbelurerna nu så här första gången man testade.

Det stektes och åt i diverse olika stilar men alla var överens om att det var väldigt gott.