Kökstältet

Från idé till verklighet

På lägret SCOUT 2001, som var det första riktigt stora lägret i Sverige, med ca 25.000 deltagare, satt vi precis som de flesta matlagningsteam i ett gammalt förrådstält.
Året efter var det kårläger med ca 80 deltagare, samma visa då, men med en skillnad, vi hade nu införskaffat hyllor så vi kunde ställa upp maten och få lite ordning.Det funkar men inte särskilt bra. Vi hade då allt materiel packat av logistiska skäl på pall. De pallkragar som ”blev över” under lägret användes för att bygga en bänk och på den hade vi ett gammalt gasolkök.2003, på regionslägret utanför Strömstad, hade vi förfinat det ytterligare med ett par bänkskivor.
Vi som då höll i allt vad som gällde maten för vår kår, lagade ledarmaten, delade upp och ut, råvaror till scouterna, insåg att mattältet var mer eller mindre vår bostad under lägerveckan.
DÅ BESTÄMDE VI OSS FÖR ATT RITA, KONSTRUERA OCH BYGGA ett riktigt tält för LÄGERKÖKET! Sagt och gjort under en skidresa till Hemsedal, byggde vi prototyper i mjölkkartong, ritade, vände, vred och ritade om. Till slut fick vi fram en grundritning.Vi fick kårstyrelsens förtroende och en budget att jobba efter.


Det visade sig snabbt att denna budget skulle spricka rejält om vi inte kunde få stöttning av företag.Då scoutverksameten är välkänd och mycket uppskattad av personer som själva varit med, haft barn eller barnbarn i vår verksamheten Lyckades vi få ihop materiel till bygget och inredningen.2003 i Apelhult utanför Borås var det premiär. Det funkade kändes mycket bra för oss som byggt tältet och nu skulle använda det.


Det vi snabbt märkte, var att TÄLTET DROG BESÖKARE.
Det var andra scoutkårer, beökande föräldrar, m.f. som kom.Vi var naturligtvis STOLTA ÖVER BESÖKEN, och hade i princip guidade visninger. Där vi berättade de som du just läst, om våra sponsorer som ställt upp på ett fantastiskt sätt med allt från KOCKROCKAR, DITIGALVÅGAR, SVETSNING, PANNOR OCH KASTRULLER, BYGGMATERIEL, KÖKSGERÅD, SKRUVAR OCH MUTTRAR M.M.Nu hade vi fått riktig diskmöjlighet, frånskild från matlagningen.
Redskapen upphängda i galler.
Plåtslagna arbetsbänkar.Uppvikbara bänkar längs sidorna, som används vid den dagliga kvällsgenomgången med ledarna.

scoutmatlagning
Rejält förrådsutrymme med stabila hyllor.
Stor gasolbrännare (det krävs när man kl. 06.30 sätter på 70 portioner gröt)
Ugn, för den så viktiga ledarfikan på kvällen. (Äppelkaka med hemgjort vaniljsås är en av favoriterna)2007 var det åter Storläger, Jiingijambori, i skåne med över 20.000 deltagare, då var det OTROLIGT MYCKET BESÖK, t.om. från VÄRLDSSCOUTRÅDET, var dom och tittade, provsmakade och beundrade tältet.2008, Space Camp läger i Apelhult och premiär för stekbordet.

 

2009 var vi tillbaka på Kragenäs och regionsläger med 1500 deltagare. Det var där vi började rita tältet, hisorisk mark och vi kan konstatera att efter 6 års användande av tältet, står det sig i en klass för sig. Vi hade återigen mycket beök av andra scoutkårer, föräldrar (både från vår kår och andra städer) vi visade med glädje funktioner vi skapat med hjälp av våra SPONSORER.koket3koket5

2010 fyller kåren 100 år, det ska firas med bl.a. ett kårläger. Föräldrar och även media kommer självklart vara inbjudna till detta FÖDELSEDAGSKALAS LÄGER.

ristorntartankottbullemackan

2011, Camp in Camp, naturligtvis var mattältet med på distriktets läger som var ihopkopplat med det stora World Scout Jamboree i Rinkaby. Bl.a. tog vi emot
3x 100 scouter från WSJ.
Efter ett lerigt 100-års läger, förbättrades mattältet iår med golv! En formidabel succé som gjör att vi minimerar risken för lervällning vid regn och dammoln vid torka.

Roger Thurhagen
Lägerköksansvarig
Trollhättans Scoutkår

ÖVRIGA SOM MEDVERKAT I PROJEKTET ÄR
från Trollhättans Scoutkår:
Ewa-Marie Johansson, Johan Skoog
Mats Lejon
Stefan Lööf

Dessa sponsorer av materiel gjorde projektet möjligt!
Stort TACK!!

Dessa sponsorer av materiel gjorde projektet möjligt!
Stort TACK!!

 Torebringsweb sjuntorpplatweb BuffeTermosweb banderollen_se segersweb gasol tork_web tefalweb xlbygg jonasofswedenweb snajkweb Sifvertweb kramtexweb1  projob martinstransport menigo Landmann fargkompanietweb obhnordicaweb Matlagetvastweb

 Torebringsweb sjuntorpplatweb BuffeTermosweb banderollen_se segersweb gasol tork_web tefalweb xlbygg jonasofswedenweb snajkweb Sifvertweb kramtexweb1  projob martinstransport menigo Landmann fargkompanietweb obhnordicaweb Matlagetvastweb

Comments are closed.