Bevismärken

En stor sak när man blir upptäckarscout (åk4-5) är att få sitt knivbevis. Först när man fått det, får man lov att ta med sin egen kniv på möten. Vi brukar säga att bevismärken har man på ett sätt till ”låns”, då de kan bli återtagna om scouten skulle missköta sig med kniven. Ett bevismärke behöver man ju såklart också jobba för, så idag tog vi första steget mot att skaffa knivbevis!

En viktig del är att lära sig att sköta om sin kniv på rätt sätt, och det betyder att vi också lär oss att slipa våra knivar så de är i tipptopp skick när vi behöver dem.

För Upptäckarscouterna år 2 är det Yxa/sågbevis som gäller. Samma sak gäller där, vi följer scouternas hederskodex och vi är varsamma om redskap och varandra. Alla scouter gjorde en myckey god insats och jobbade med säkra steg mot sina märken!

Brännboll med Kanot

I kväll stod det paddling på programmet för Äventyrarna i Lextorp/Sjuntorp.

Det var nästan vindstilla och perfekt väder för att spela Brännboll ute på sjön.

Brännbollen är inte så stor

Samma regler som på land. Man slår en tennisboll med paddel. Sedan skall man paddla runt banan medans det andra laget försöker fånga bollen.

Var är bollen?

Bollen studsar inte iväg men man får paddla och manövrera en del för att få tag i bollen.

Kompistänk och föräldramöte

Efter en omgång av leken Sardinburken bildades 2 patruller som fick uppgiften att skapa och spela upp en sketch som visade hur en är bra kompis.

Vi diskuterade vilka vänliga handlingar man kan göra när man välkomnar en ny scout i patrullen, eller en ny klasskamrat i skolan.

Många bra tankar och idéer som vi skickar med barnen att testa till nästa möte.

Samtidigt hölls föräldrainformation i stugan med representant från styrelsen.

Innan avslut med trollhätteropet hann vi med en fartfylld ta-lek, spegelta, mest för att jaga bort alla mygg!!

Uppstart Upptäckare Sjuntorp

Terminen startade med ett kort pass inomhus (det regnade liite) med att knyta en knopring och lösa ett lära känna bingo.

Marschmellow stod på programmet och passande nog, slutade det precis regna när vi gick ut.

Troll, troll, Trollhättan spreds över sjön som avslutning.

Välkomna tillbaka alla nya och gamla scouter.

Terminsavslutning

I ett strålande försommarväder paddlade Sjödjuren ut i kanoter fylld av scouter och en del föräldrar!

Det var så kul att se att träning ger färdighet, första gången gänget var ute var det zick zack körning men nu gick det rakt fram.

Turen gick bort till småvattnet.

Kvällen avslutades med praktisera T-räddning!

Sedan blev det bad för några till.

Ett rungande Trollhätterop ljöd över Lipered som vanligt när mötet var slut.

Det har varit så kul att få vara ledare för dessa goa scouter! Roger, Camilla och Ebba

Sjörövarlägret 2023

Ahoy Mateys! Under Kristihimmelsfärdshelgen drog över 100 förväntansfulla matroser på sjörrövarläger, för att lära sig allt man behöver kunna som fullfjädrad sjörövare!

Bland ett hav av vitsippor på Hällnäs udde slogs det läger. Men vad behöver man kunna som sjörövare då? SjörrövarFabbe styrde sin besättning med järnhand.

Skjuta kanon är ju en självklar sjörövarfärdighet! Eeeeeeldgivning, ljöd över böljan den blå! Och kanonkulorna visslade runt öronen!

Ibland kanske en sjörövarkompis skadar sig, då kan det vara bra att kunna ta hand om det så lite sjukvårdsskills behövs också!

Gå på plankan ska väl helst undvikas?! Här blev de jagade med svärd… då finns det inget val…

Fäktning behöver man självklart kunna som sjörövare!

En skattkista hade blivit stulen så alla scouter behövde hjälpas åt för att lösa gåtan, samla ledtrådar till vem som var boven och hitta hemliga koder. Alla var misstänkta!

Till slut var alla koder avslöjade och skattkistan kunde öppnas! Hurra vilken skatt det var! Lördagen avslutades med halsbrytande show med jonglerande med både sablar och brinnande eldfacklor. Men alla överlevde oskadda, tack och lov!

Nöjda och glada åkte hela högen med sjörövare hem igen under söndagen, för att ladda om till nästa gång! En helt magisk scouthelg!!

Äta av skogens skafferi

Upptäckarna fick lära sig lite om vad man kan äta i naturen och vad man ska tänka på när det gäller att hitta dricksvatten

Vi kokade granskottste, det smakade inte så mycket men de kokta skotten blev mjuka.

Sedan var det svampletnig av den mycket speciella Liperedssvampen. 😀