Upptäckaravslutning

Idag har Sjödjuren, som Upptäckarna avdelningen på Lipered heter, terminsavslutning.

Vi tog kanoterna och paddlade bort till andra sidan sjön i ett underbart väder.

Dagen till ära hade vi inte bara scouter i kanoterna 😄

Det blev lek i form av räven och hönsen.

Alla fick varsin sked för att smaka på spenatsoppa, det blev lite delade reaktioner så som att jag har redan ätit middag, jag gillar inte spenat, men när.man fick välja på vanilj med chokadkross, vanilj och jordgubbar eller bara vanilj, så var alla hungriga! Glass i solskenet är gott 😄🍨🥄

När alla var mätta och nöjda paddlade vi tillbaka. Och avslutade med märkesutdelning och självklart Trollhätteropet.

Avslutning

Nu har upptäckarna på lextorp sitt sista möte för terminen!

Det blev grillning med både korv, hamburgare och marsmellows. Föräldrarna och scouterna var också ute med kanonerna på en tur i sjön.
Tack alla scouter och föräldrar för denna fantastiska terminen. Vi ser fram emot att träffa dem flesta av er nästa termin och ni som går upp till äventyrarna önskar vi lycka till där, så ses vi snart igen.

Världsförbättrarna på nya höjder.

Förra året fick vi chansen att vara med på ett världsförbättrarprojekt, ett sätt att göra något för världen omkring oss. Spårarna på Lextorp valde att städa det vi kallar groddammen. Upptäckarna Lextorp valde att laga mat av ogräs. Vi gjorde bland annat en pastasås med kirskål. Smakade ungefär som spenat. För detta fick vi pengar från Postkodlotteriet som skulle användas till något gemensamt.

Nu så här ett år senare hade dagen kommit när vi skulle testa vår belöning. Vi spårare, upptäckare och som hunnit bli äventyrare drog till Hafsten utanför Uddevalla för att testa deras höghöjdsbanor.

Självklart är säkerheten väldigt viktig när man gör en sådan här sak så det första som hände var att att försågs med hjälmar och handskar.
Sedan väntade en grundlig och mycket pedagogisk genomgång i hur man tog på sig selen.
När alla hade fått godkänt av en instruktör på att selen satt som den skulle var det dags att lära sig hur hakarna pratade med varandra, hur man säkrade sig i banan, hur rullen fungerade, hur många som fick vara på varje plattform och hinder och inte minst hur man tog sig loss när man kommit till andra ändan av en bana. Något scouterna tog på mycket stort allvar.
När genomgången var klar var det fritt fram att ge sig ut i dom mer eller mindre utmanade banorna. Gemensamt med alla var i alla fall att det började med någon form av klättring uppåt.
Många olika sorters hinder skulle passeras.
Vissa passade nog dom mindre scouterna bättre än ledarna som tyckte det var lite trångt på sina ställen.
Höga plattformar
Lägre plattformar.
Broar
Och nät.
Ziplines, mångas favorit att susa fram mellan trädtopparna längs en vajer.
Efter klättringen var det många som var trötta och det passade fint med lite medhavd fika/matsäck.
Vissa är ju tokigare än andra och sätter upp stormköket på bordet för att steka några korvar. Men så blir det väl när pappa är med som ledare.

Vi avslutade så klart med ett Trollhätterop så alla på plats fick veta vilka vi var. En bra dag med många trötta scouter på vägen hem.

Mästerkockarna

Idag dök inte ledarna upp utan det var mästerkocken och de hårda domarna i juryn.

Klara Kock från Kristianstad, La capocuoco Gloria och Chef Gusteau och sist men inte minst risottoexperten Sven-Otto, direkt från brittiska öarna.
Vilka förmågor vi har i gruppen – de kan hantera ett stormkök!!!

Familjescouting Maj

Idag hade vi sista träffen med Familjescouting. Dagen bjöd på tipspromenad, tornbygge, slackline, labyrintspel, naturbingo och favorit aktiviteten kanotpaddling.

Sikta rätt

De äldre barnen i fjärilsgruppen fick besök från våra spårar ledare som berättade om vad de gör i spårargruppen. Tillsammans fick de tälja och bygga ett torn av pinnar för att sedan försöka bränna av fyra snören på olika nivåer.

Alla i patrullen hjälps åt
Snart händer det grejor 🔥

Nu har vi lite sommaruppehåll och hoppas att vi ses i slutet av augusti igen.

Tack för denna terminen 😎😎

Kanothandboll

Alla upptäckaravdelningarna träffades ute på Lipered för att spela kanothandboll.

Det gäller att hålla styrfart, gira i rätt ögonblick och träffa målet.

Det var två lag Dannebacken och Lextorp/Sjuntorp. De sistnämnda laget vann 🏆

Dommarna övervakade det hela 😄

Vi avslutade själva paddling en med slalomkörning.

Innan Trollhätteropet skallade över Lipered lekte vi ”Bläckfisken”

Kul att det även var med många föräldrar!

Avancerad matlagning på Lextorp

Idag har vi haft spårarna från både Lextorp och Sjuntorp på Lextorp för att testa lite mera avancerad matlagning än det vi har lagat på Trangia och gasolköken.

Det hela började med att vi delade in oss i tre blandade patruller och gjorde upp en eld per patrull.

Medan eldarna brann ner till bra glöd lämnade vi en ledare som vakt och vi andra passade vi på att leka en omgång under hökens vingar när vi nu var ganska många på Lextorp för ovanlighetens skull.

Sedan var det dags att göra olika foliepaket. Några med potatisar och några med tomater, fetaost, kryddor och smör. Dessa lades sedan för att tillagas i glöden.
Efter lite övertalade gjorde till slut alla patruller även ett paket med en del av en hel lax, dill och citron.

Efter lite ”nej, inte fisk”, ”va äckligt”, ”urk”, kväljningar och lite andra otrevliga ljud i början så var nog dom flesta överens om att det faktiskt var från ok till jättegott med lax i paket.

Alltid kul när man kan helt eller delvis omvända en skeptiker.

Solläger!

I helgen har många av Trollhättans spårare varit på ett fantastiskt soligt Solläger vid Karlsrogården. Dannebacken, Sjuntorp och Lextorp samlades tillsammans med många fler av Västbodals olika scoutkårer för en helg av äventyr.

Det vimlade helt enkelt av Solpatruller.
Trollhättan fick till en finfin tältby! Och vilka scouter. De satte upp tält i rekordfart och på nolltid stod lägret färdigt.
Patrullerna skickades ut på ett spår med massor av roliga kontroller. Här uppgift med knopar, en scoutfärdighet som bemästrades av många. Ibland lyckades vi även helt av en slump få till riktigt lyckade knop-val! Nämen, här är en skotstek, visste du det? Jojo! Typ…
Det finns fiffiga sätt att ta sig till andra sidan av en motorväg. På Sollägret hade man lyckats med att hitta det allra fiffigaste sättet av alla, ett riktigt äventyr! En repfärja såklart. Med spänd förtjusning åkte vi igenom.
Och kom torrskodda över på andra sidan.
Vi möttes senare under dagen av ytterligare en repfärja, denna gången skulle vi ta oss över sjön och fick använda vår egen kraft för att dra oss över. Vi fick upp riktigt bra fart!
Väl tillbaka, tankades mycket trötta och nöjda scouter med lite middag och sen vidare till Hurry Scurry, en samling roliga utmaningar och lekar i högt tempo. Vad sägs om en vattenkanon?! Blött. Men åh så kul!

Ett lägerbål fick runda av en dag full av äventyr i perfekt soligt väder.

Såklart var även söndagen laddad med aktiviteter. Skogstävling med utmanande kontroller. Kontrollanterna fick njuta av gott samarbete och svängiga patrullrop. Höga poäng laget runt!

Till lunch fick vi laga hamburgare… på trangiakök… Så många hamburgare… Så få trangiakök… Så många hungriga scouter. Men till slut blev alla mätta och trangiaköken blev bara fler o fler…

Vi tackar för ett fantastiskt Solläger. Vi ses igen nästa år!

7-KAMPEN HAJK

I helgen har upptäckarna på Lextorp haft hajk vid våran fina lokal i Sjuntorp Lipered.

Hajken startade med våran flagghissnings ceremoni och lite rundvisning.

Sedan sattes 7-kampen igång. Scouterna blev ivägskickade i patruller dör att följa en snitslad stig där dem senare skulle stöta på olika utmaningar. I dem olika grenarna betygsattes trevlighet, samarbete och utförande av uppgiften.

Vi tog en liten paus med fika och lek och sedan var det dags att paddla tillbaka.

Kvällen avslutades mysigt med ett lägerbål. Efter lägerbålet var det kvällsmacka och varm choklad innan läggdags.
Ledarna passade då på och ha lite ledarmys.

Hitta rätt i skogen.

Idag gällde det att hitta rätt från A till B med hjälp av karta och kompass.

Vi började med att gå igenom karttecken på ”jättekartan” och hur man ställer in kompassen.

Sedan var det dags att ge sig iväg från stugan till smörsjön.

En liten läcker svamp hittade vi på vägen.

Ett härligt väder där till och med solen tittade fram en stund.

Avslutade naturligtvis med Trollhätteropet.