Orättvisa elden och Scout lagen

Idag har vi pratat om scoutlagen och hur man kan använda den som en ledvägning om hur man är en bra Scout och kompis.

Efter det pratade vi om det är rättvist i världen, i skolan, hemma eller på andra platser och tillfällen.

Alla var överens om att det vore bättre om det var rättvist men så är det inte. Vi pratade vi om att ibland får man göra val som ibland glädjer många och ibland gör vissa besvikna. Som att t.ex så är det två platser kvar i bilen när familjen ska åka till Lisebergs, du får ta med dig två kompisar, men du har tre som är dina bästisar. Två blir glada en blir besviken.

Sedan hade vi en orättvis eldningstävling. Från början hade alla samma förutsättningar men allt eftersom så kom be roliga och tråkiga valen så som, 1 person får ge små träflis till en annan patrull.

Sedan fick den som bor på gatunummer 4 två chokladbitar, du får ta en själv och ge den andra till någon som inte ingår i ditt eldningslag.

En scout fick tändvätska som den fick ge till ett motståndarlag.

Till slut fick det laget som hade minst eld en kopp vatten som de skulle hälla på en ett motståndar eld. Det blev vår unga ledare som fick sin eld släckt.

Trangiaköket

Ikväll har spårarna fåt prova på att använda Trangiaköket och laga lite enkel mat.

Allt började med att dom som varit med förra året fick visa hur man sätter upp ett kök och sedan en liten beskrivning av dom olika delarna, säkerhet kring spritbrännaren och en ganska lång och krånglig fundering om varför tången kallas för tamojjen.

Allt eftersom kvällen gick så blev det till slut väldigt mörkt och lite kallt men då värmer det med makaroner och köttbullar. En bra rätt att prova första gången.

Nästa gång stegrar vi med att diska ordentligt efter oss med så ledarna slipper göra det.

Kniv, såg och yxbevis

Kniven, sågen och yxan är utmärkta verktyg att använda i scouterna, men innan scouterna får använda dessa på egen hand skall de ta bevismärken.

Man skall veta hur de används och hur man underhåller t.ex. kniven genom att slipa den.

Det har nu 8 upptäckare gjort på Lipered. Grattis!

Förberedelser för JOTA

Medan äventyrarna Lextorp-Sjuntorp gjorde sig redo att ge sig ut med kanoterna började förberedelserna på plats för årets JOTA.

Skorstensfäste med maströr monterat för kortvågsvertikalen vi tänkte ha som ena antenn. Passade även på att kolla ut nya fästpunkter för trådantennen som skall upp.

Sedan var det dags att göra dom andra sällskap och kolla in äventyrarnas kanotbasket.

Eldar och bjuder på fika.

På kvällens möte skulle scouterna baka något över öppen eld, som de även kunde bjuda de föräldrar som skulle delta i föräldramötet på.

Efter storsamling i ringen och en snabb omgång knutgubbe sattes det igång. Eldar tändes, äpplen hackades och ingredienserna ordnades. Det doftade ljuvligt när scouterna lagade äpplepaj på muurika och alla såg väldigt nöjda ut när de mumsade i sig av det goda.

Allemansrätt och kanoter!

Ibland måste man ändra sig! Eld stod på schemat men förra veckans runda avslöjade att många scouter såg mycket fram emot att få testa att paddla kanot. Sagt och gjort. Planeringen fick kastas om. Och det kunde inte ha blivit bättre! Ett scoutmöte när det är som bäst. Glada scouter på spegelblankt vatten!

I dagens möte ville vi även lära scouterna om scoutlagen och vi började med ”En scout lär känna och vårdar naturen”, ett samtal som gick alldeles utmärkt att ha paddlandes kanoterna. Men även gänget på land arbetade med scoutlagen och gick en tipspromenad om allemansrätten. Roligt att så många kände sig kunniga om vad som gällde för allemansrätten.
Tipspromenad!
Vilken tur att man kan ändra sig ibland!

Terminsstat med paddling.

Äntligen är en ny termin igång för Skaldjuren, Upptäckarscouterna Sjuntorp.

Efter att vi tänt lyktan presenterade vi oss för varandra och lärde oss varandras namn.

Efter namnlek tog vi fram flytvästar och paddlar och gick ner till kanoterna.

Väl nere fick scouterna en genomgång om säkerhet och hur man styr en kanadensare, sedan var det dags att ge sig ut på Liperedssjön

Det blev en go tur på det spegelblanka vattnet där alla fick prova att sväng, paddla rakt, vända paddel riktning.

Efter att lyktan släckt ljöd Trollhätte ropet över hela udden. Det kommer bli en bra termin med en massa härliga scouter.

Då var vi igång, Skogsriddarna på Dannebacken har haft sitt första möte. 20 hugade Upptäckare kom för att ha möte.

Lekar blandades med berättelser från Jamboree 22 och information om vad som kommer hända under terminen.

Nu ser vi fram emot nästa veckas möte med föräldramöte. Våra scouter bjuder då på nybakat fika.

Terminsstart hos spårarna i Lipered

Nu har terminen börjat. Det var ett gäng förväntansfulla spårare som dök upp, både nya och dom som var med förra året.

Eftersom man får prova på tre gånger innan man blir medlem har vi ju inte koll på om alla vill vara med på bild så då fick det bli en bild på en lykta och vår snart jubilerande Liperedsstuga istället.

Vi förklarade för scouterna och lite för dom föräldrar som stannade kvar hur ett möte går till. Vår ceremoni med lyktan där alla får säga sitt namn och denna gången vad dom såg fram emot med terminen. Vi lekte en namnlek med en ballong som funkade rätt bra trots att det blåste lite, tur att vi hade förberett med extra ballonger.

Sedan delades det in i enkla patruller och dom scouter som varit med innan fick, medan dom gick runt området och letade ledtrådar till vad som skall hända under terminen, visa för sina nya kamrater var toan finns, var kanoterna är, var eldplatsen är och var man skall akta sig för ”stupet”.

På slutet fick vi visa avslutningen med lyktan, scouthälsningen, valspråk och lösen och så klart vårt Trollhätterop.

Och så klart fick alla med sig terminsprogrammen hem.

Baddag på Jamboree 22

Idag var det stora tvagaredagen. Efter frukost och samlingen med flagghissning gick gänget iväg till busshållplatsen. Där väntade vår chartrade badbuss som sponsrats av Trollhättan Energi.

När alla var tillbaka var det falafel till lunch.

Om man har ordning i tältet och på sin köksplats blir det poäng som man kan handla allt från SPA kit till att hyra en efterrättskock i vår egna ”butik”

Inför kvällens ledarsamlingen bakades det kanelbullar.