Upptäckar hajk

I helgen har upptäckarna Sjuntorp haft hajk på Lipered.

Scouterna släppte på fredag kväll ute vid bommen och gick in. Sträckan de gissade att de gått var allt från 500 meter till 2 km. Det är ca 650 meter. Väl framme gick vi upp till stugan via skogen då backen upp var en lervälling.

Sedan gjorde vi egen pizza, det blev både Kebab-, Vesuvi-o och Hawaiipizza.

Sedan såg vi på ”scoutfilmen” up! Självklar blev det popcorn 🍿 till filmen 📽️

06.20 var de flesta igång och pratade, så det var bara att kliva ur sovsäcken. Det hade regnat rejält under natten , så alla var glada att vi sovit inomhus.

Go frukost med varm choklad, mackor, Jos och pannkakor med sylt.

Efter att frukost var avklarat och alla hade packat ihop sina saker blev det chokladlek.

Sedan var det på med regnkläder ena patrullen började med såg- och yxbeviset

Medans andra patrullen fick besöka karatemannen ”från” Bäst i test. Sedan byttes de om.

Kottens special stod på lunchmenyn. Det tillagade på gasolkök. Rätten är kokt ris, stekta grönsaker, kassler (eller falafel).

Allt blandades ihop och toppades med jordnötter. För att citera en av scouterna, jordnötterna var pricken över i:et eller sträcket på L: et.

Mums!

Sedan lekte vi röda vita rosen, där.man skulle hitta nycklar som gjorde att man kunde öppna en låda där hajkmärkena låg.

Vi hann även med en Knutenlek innan det var dags att ta på packningen och går ut till bommen där de blev hämtade. De verkade glada, nöjda och lite trötta när hajken var över.

De surrade i luften

Idag hade vi praktisk övning i att surra som vi övat på tidigare.

Vi byggde en låghöjdsbana med slanor och trädstubbar.

Sedan fick varje patrull två kåsor och en dunk med vatten och en tom dunk. Sedan skulle man ta kåsan med vatten och ta det hela vägen till mål och slå det vatten man hade kvar i den tomma dunken.

Det gäller att balansera med kåsan.

Mellan de två slanvägarna svar det balansgång på trästubbar.

Vad gör du där uppe?

Är det något vatten kvar?

Då det blev helt jämt resultat i vattentävlingen blev det en utslagstävling.

Vi hade tur att det fanns en stor hög med nysågade vedträd som vi kunde stapla i snygga högar på tid. Nytta med nöje!

Eldig wook

Idag var det dags att laga mat på öppen eld.

Ska man elda behöver man först hugga ved.

Vi började med att koka vatten så vi kan koka nudlarna.

Under tiden hackas det grönsaker så som morot, purjolök, rödlök, palsternacka och broccoli.

Allt blandas så det är redo för murikan

I med olja och sedan i med alla grönsaker som ska stekas rejält.

Tillsist läggs de kokta nudlarna i tillsammans med lite sweet chilli.

Färdigt att servera!

Eldpåsar

Att göra upp eld är en konst och med lite bra hjälpmedel går det lättare!

Allt i ett vintesklätt Lipered.

Så vi gjorde egna tändrullar, tidningspapper som rullas och sedan doppas i stearin.

Det fixades även vattentät förvaring av tändstickor genom att använda gamla burkar till filmrullar.

Allt stoppades i en zippåse.

Vi pratade om olika eldtyper. Pagodeld, stapeleld och nying.

Mötet avslutades med praktisk eldning där våra ”maskiner” användes.

Krabbelurer på gasbrännare.

Kvällen började kall och skön med en vacker måne mot nästan blå himmel men mörkret la sig snart och vi drog oss mot vindskyddet för att testa att montera och tända gasolbrännarna till Trangiaköken.

Alla fick testa att tända, reglera och släcka brännaren och samtidigt fick resten av patrullen blanda till smeten.

Vi konstaterade att egentligen var det lite för kallt för att använda den vanliga gasolen men det gjorde egentligen inte något i det här fallet då det inte blev så lätt att dra på för mycket värme och bränna krabbelurerna nu så här första gången man testade.

Det stektes och åt i diverse olika stilar men alla var överens om att det var väldigt gott.

Chiffer och knopar

Att kunna skriva hemliga meddelanden är.kul och kan vara bra att kunna.

En sak man verkligen har nytta av både.på scouterna och i ”vanliga” livet är att kunna knopar, så det över vi på.

Sedan är det ju kul att kunna både chiffer och knopar.

Laga mat på stormkök

Att kunna laga mat när man är ute är ett måste. Kan man dessutom gör något gott är det ju toppen.

Så idag gjorde vi en variant på d n klassiska hajkrätten Kotten Special.

Under tiden några hackade grönsaker…

…fixade några en myseld.

Först gick vi igenom stormköket både med T-spritsbrännare och gasolbrännare.

Sedan blev det en lek innan själva matlagningen drog igång.

Steka alla grönsaker, koka ris och sedan blanda ihop och för de som käkar kött toppa med kött. Lägga upp i en kåsa och strössla över jordnötter.

Mums, det kan vi väl ha på nästa hajk! 😀