En liten vandring

Idag har Upptäckarna på Dannebacken varit på vandring. 

Det blev en del av Edvindsleden med start stan nedanför Ängels gård (Hjärtumsvägen) 

Vid bäcken gjorde vi ett stopp för att göra lite olika varianter av pappersbåtar.

En lyxkryssare. 

Denna dag hade vi även några småsyskon och föräldrar med på mötet. 

Dags för sjösättning! 

Härlig miljö med massor av vitsippor. 

Vi vandrade vidare.. 

Fika pausen i vårsolen! 

Även för oss ledare och föräldrar. 

Vi avslutade med ett besök i det fasta vindskyddet med tid för fri lek. 

Blå natten

Kåren var en del av Trollhättan Stads arrangemang blå natten. 

Hämta rejält med ved. 

Lasta på slanor

Sedan bygga upp försäljningsställen, starta grillarna. 

Sedan kom leverans av jägareldar. 

Ställdes upp längs vattnet och tändes på. 

Vid niotiden när mörkret la sig tändes ledbelysning i skogen och våra jägareldar blev än mer effektfulla. 

Vi hade även uppdraget att ha en rejäl pagodeld som fungerade som ett landmärke. 

Det var en strid ström av vandrare, uppskattningsvis ca 3000.

Så det var fullt upp för de som hade hand om försäljningen. 

Tack till alla föräldrar, scouter och ledare som gjorde kvällen till en succé på alla sätt och vis. 

Något Gott…

De man lagar själv blir oftas väldigt gott. Har man ett proffs på Falafel på avdelningen så måste man ju prova att gör detta. 

Med rätt verktyg gick det enkelt.

Vi gjorde också lite efterrätt med choklad. Recept som äventyrarna själva ordnade till.


Så vi kunde avsluta mötet med en festmåltid.

Hemlig skrift = chiffer

Idag handlade mötet om att kunna skriva och läsa olika chiffer. 

Att kunna läsa ett brädgårdschiffer var första delen i dagens uppgift. Som ledde till en gömma med fler chiffrerade uppgifter. 

Nästa del var ett pennchiffer som i sin tur gav platsen för nästa plats där man hittade nästa chiffer nyckel.

Då kunde patrullen lösa ett förskjutningschiffer som innehöll uppgiften att lägga 10 grankottar i påsen dom hittat tidigare. 

När man löst detta så kunde dom lösa ett nummerchiffer som gav uppgiften att fylla på påsen med stenar så att den totalt vägde ett kilo. 
Men vi har ju ingen våg! 

Men ni fick ett snöre och en tom tetrapack, hur mycket rymmer den…?

Just det, man kan bygga en våg! 

Superbra jobbat av alla tre patrullerna. 

Resultatet blev, 950 gr, 1009 g och  bäst blev påsen med 1005 gram!  

Ni klarade både att lösa chiffer och uppgiften. 

Äggonater

I onsdags hade upptäckare på Dannebacken i uppgift att bygga en färdkost åt ett ägg, en så kallad äggonaut. 

Det gällde att skydda ägget så mycket som möjligt. 

Först sedan skulle den surrade stegen användas för att testa om ägget skulle hålla. 

Det var svajigt där uppe. 

Några höll, några gick sönder. 

Att testa om ett ägg håller ett fall när det är inbäddat i dämpande material kan jämställas med att ha cykelhjälm för att skydda hjärnan. 

Lurendrejerihajk

Då det var hajk som startade första april blev temat lurendrejeri. 

När flaggan var hissade startade hajken vid Liperedsstugan. 

Man ska inte tro på allt man ser, särskilt inte på nätet. 

Vi hade sett ett klipp där man med hjälp av en citron, påsförslutare och zinkbelagd spik kunde bygga ett batteri. 

Sedan koppla ihop med koppartråd och få stålull att glöda. Det funkade inte. 

Det som däremot funkade var att laga köttbullar och makaroner på trangia kök. 

Sammarbete för att slå av vattnet. 

Det smakar alltid gott med mat utomhus. 

Varje patrull hittade sin favoritplats. 

Sedan blev det egengjord efterrätt. 

Gröpa ur apelsin som fylldes med sockerkakssmet. 

Som sedan gräddades på en glödbädd. 

Två nya medlemmar tog både kniv, såg och yxbeviset. 

Efter en stunds fri lek, där några hade knottkrig och andra byggde koja och gunbräda.

Sedan var det dags för middag. 

Marinerad fläskytterfile som tillagades på murika ihop med broccoli, majs ris och en taccosås. 

Efter maten var det dags för lite experiment. Skulle dom funka? 

Det blev dricka fontän, som skapades med hjälp av mentos i lightdricka. 

Bild kommer. 

Vi testade även att göra en smällare av en gammal filmrulleburk, bakpulver och vatten. 

Det funkade och var riktigt kul tyckte alla. 

När alla hade ställt in sin packning i stugan. Var det dags för läger bål. 

Efter blev det reflexjakt innan det var dags att gå in i stugan för att dricka varm choklad och äta smörgås. 

Sedan var det dags att krypa ner i sovsäckarna och somna till saga. 

Disk av frukostgrejor

Bild kommer

Vi gjorde en del nya experiment med varierande resultat… 

Söndagens program var kanot tur. 

Så på med flytvästarna och i med kanonerna. 

Det blev diverse övningar. 

Paddla rakt, paddla i trånga passager med mera. 

Vi la till i änden på liperedssjön och grillade korv. 

Även idag blev det efterrätt, marsmellows hamburgare. 

Lite trötta men fulla av nya upplevelser och kunskaper avslutades hajken med flagghalning, märkesutdelning och självklar Trollhättans rop. 

Eldstafett

Idag var det eldning på längden som gällde för upptäckarscouterna på Dannebacken. 

Först göra upp en eld på eldfast. 

Spela massor med flis. 

Sedan tända. 

Samtidigt så byggdes en annan eld. 

Här gällde det att bränna av översta snöret för att få loss burken, so. Sedan skulle fyllas med vatten som sedan skulle kokas på första elden. 

Det funka bra till en början, men så var det att få elden att röra sig mot snöret. 

Då gäller det både att orka blåsa och ha rätt virke. 

Ingen patrull klarade uppgiften, men det var bara på grund av att mötesdeltagarna tog slut. Annars hade alla patruller fixat uppgiften. 

Det var bra samarbete och bra idéer hur man skulle lösa dagens uppgift. 

Studiebesök i en Fair affär

Inför nästa veckas matstafett inledde vi ikväll med ett studiebesök i Fairtrade shop Trollhättan. Kotten tog emot oss och berättade om butiken, chokladplantage som hon besökt och vikten av att tänka medvetet som konsument. 

Vi fick provsmaka godis, fråga oss var våra tröjor kom ifrån och drömma om hur vi vill att framtiden ska se ut. 

Bilden visar ”oss fattiga” som bara fick 20% av chokladkakan trots att vår grupp var flest. 

Krabelurer i pannan

Så då var det dags för lite matlagning på trangia kök. 

Först vispa ägg och socker. 

I med bakpulver, vaniljsocker och mjöl. 

Tända trangia köket. 

Smör i pannan och sen i med smeten. 

Välgräddade ska dom vara! 

När man lagat mat blir det disk.