Utmanarna Dannebacken

Välkommen till Utmanarna på Dannebacken!

Vi är nu ett Utmanarlag som träffas i källaren på Dannebacken. Det första vi ska göra är att få ordning på det rum som kommer att bli vårt.

Sedan kommer vi att planera hajker och projekt som vi tycker verkar kul att fixa med!


Mötesdag/tid: 

Klicka på rubriken för att se mer info!

Datum/Tid Möte eller arrangemang Spara i kalender
22 aug - tor
18:30 - 20:30
Terminsstart Gör Gött
Dannebackens Scoutlokal, Trollhättan
0
23 okt - ons
18:00 - 20:00
Äventyrarmöte vi hjälper till
Dannebackens Scoutlokal, Trollhättan
0

Se hela terminsprogrammet HÄR


Anmälan till: 

Ingen aktuell hajkanmälan just nu.


Aktivitetsanmälan

Just nu finns ingen aktuell aktivitet att anmäla sig till. 


Läs vad vi har gjort!

Läs avdelningens blogginlägg!


E-post till avdelningen:

Kontakta oss på utdan@trollhattansscoutkar.se 


Fakta om Ahlgrens bilar.

1. Först skokräm, sedan godis
Ahlgrens bilar började tillverkas 1953 av företaget Ahlgrens i Gävle. Företaget startades 1885 av bröderna Fredrik och Adolf Ahlgren. Dess första produkter var färg, tapeter, parfym, skoputsmedel, bläck och tvättmedel.

2. Slumpen ledde till godis
Skapandet av Ahlgrens bilar skedde slumpartat. Tanken var att göra ett skumgodis som påminde om de amerikanska marshmallows, men skumbitarna blev inte stora nog. En av fabriksarbetarna tyckte det lilla godiset liknade den franska sportbilen Bugatti. Eftersom det smakade gott bestämde ledningen sig för att lansera godiset i den formen.

3. Klassiska färger
Ahlgrens bilar kallades först för Skumbilar och var i färgerna vit, grön och rosa. De såldes i lösvikt i godiskioskerna för ett öre styck. På grund av sitt låga pris var det ett utpräglat barngodis. Under 70-talet blev namnet Ahlgrens bilar.

ahlgrens bilar     

Foto: Cloetta

4. Många modeller på bilarna

Idag tillverkas Ahlgrens bilar i varianterna original, sursockrade, saltlakrits, fruktkombo samt saltlakritsdäck. Produktionen sker i Ljungsbro, strax utanför Linköping. Försäljningen sker framförallt i Sverige men bilarna säljs även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Cypern och USA.

5. Mer eller mindre galna varianter
Genom åren har Ahlgrens bilar tillverkats i form av bland annat julgranar, tomteslädar, rymdfarkoster, husvagnar, rattar, dubbeldäckare, limousiner samt Volvo V70.

6. Sött på sött
Ahlgrens bilar ingår i en stor mängd recept. Framförallt som dekoration på olika efterrätter – tårtor, glass och pannacotta, bland annat.

ahlgrens bilar
Foto: Cloetta      

7. Känner du igen sloganen?
Den mest kända reklamslogan som använts om Ahlgrens bilar är: ”Den är Sveriges mest köpta bil – det finns bara ett sätt att stoppa den – i munnen”.
Eller som vi säger “Gör Gött”


 

 

Comments are closed.