Matdemokrati

I helgen har jag varit iväg på Demokratijamboreen 2014 i Kristianstad.

Mitt uppdrag: Fixa mat till 1000 deltagare på scouternas stämma!
Efter en höst av planering ihop med det centrala Planingteam var det äntligen dags att genomföra.

Till min hjälp i mitt team hade jag två vapendragarna från Trollhättans mattält: Stefan och Helena Lööv. Min tredje nyckelperson, självklart även han från vår fantastiska kår var Stefan Nilsson.

DSC_0563

Men innan man kan genomför ska platsen Kristianstad Aren och konferens Yllan inredas och pyntas.

DSC_0539

Uppblåsbara soffor för Påverkanstorget.

DSC_0568

Beslutens högborg!

DSC_0564

På ett så här stort arrangemang och många ansvarsgrupper, krävs kommunikation.
Guld att kunna anropa Eva-Marie från kåren som höll i invigningen och spontanaktiviteterna och få hjälp när det titt som tätt behövdes.

DSC_0541

En tom hall byggs om till Restaurang med 924 sittplatser.

DSC_0544

Vägen mellan Arenan och Restaurangen var en väldigt, väldigt lång korridor. Den pyntades med flera hundra rosa demokratibollar.

DSC_0566

Så var stämman igång, efter att dom som hade golvförläggning och bokat frukost fått detta serverat i arenarestaurangen.

DSC_0569

Självklart vill alla deltagarna fika. Första testen “Live” av matteamets leverans.

DSC_0572

Så var det äntligen lunch och alla teorier, planeringar av restaurangflödet skulle testas.
Det funkade! Majoriteten av de drygt 900 gästerna satt med mat på bordet efter 12 minuter.

DSC_0576

Direkt efter lunchen var över, började förberedelserna för middagen. Borden dukas och pyntas.

DSC_0578

Hängande liljor i trefötter, väldigt scout!

Så nu var det snart dags för den stora prövningen, hela matteamet förstärkt av Eva-Marie och 12 fukisar för att sköta diskhantering och ytterligare ett 10 tal personer för att hantera garderobsfunktionen.

Nu skulle 924 personer marchera in, hänga av jackan och sitta på plats inom 30 minuter.

DSC_0581Det funkade och alla kunde i lugn och ro hämta mat från en härlig festbuffé. Marinerad fläskfile, pepparlax, potatisgratäng, kryddiga korvar och kyckling. Sallad och tillbehör.

DSC_0580Så var middagen i full fart. Det hölls tal och avtackningar. Men framförallt så hördes det ett ljuvligt scoutpratssorl i lokalen!

DSC_0582

En middag är inte komplett utan en härlig dessert!
Under tiden den avnjöts, så delades utmärkelser ut och bl.a ett “Silverkors” för hjälteinsatser som räddat liv. Sist det gjordes var det för fyra år sedan och då i Trollhättan!

Då var det vår ledare Larsing som räddat en scout som trillat i kraftkanalen.

DSC_0585

Så rullade det på, frukost, lunch och avslutning med kaffe och….

FB_IMG_1416750311026….lådvis med mackor som serverades av en som alltid leende medarbetare!!

Trött men nöjd över ett lyckat arrangemang där mitt team såg till att besluten fattades av mätta och glada deltagare.
Det är bara att konstatera, men bra folk omkring sig är det roligt att gå till “jobbet”.

Då är det två år till nästa stämma, blir spännande att se vart den blir och smickrande att jag redan fått frågan om att åter ansvara för att alla får mat även på det arrangemanget.
Demokratijamboree_stamma

 

Roger Thurhagen

Roger Thurhagen

Följde med en kompis till scouterna som 11-åring, sen har det liksom aldrig "gått över". Har genom åren varit ledare på samtliga avdelningar nu är jag mentor för utmanarlaget på Dannebacken. Har varit med och byggt upp kårens mattält. Vara med på Scouternas nationella storläger Jamboree 17 som ansvarig för bokning, in- och utcheckning av alla deltagare. Är även vice ordförande i kåren samt webmaster för hemsidan och åkte som avdelningsledare på WSJ 19 i USA. Häftigaste scoutupplevelsen var Rover Moot i Australien.

Comments are closed.