Recept

Banner_recept Här samlar vi recept som passar bra för scouter!

Du som avdelningsledare får gärna komplettera med nya recept, eller maila in till webmaster  så lägger vi in det.

“REFLEKTORUGNS” HAVREFLAN

Till en patrull, 4-6 personer.

Ingredienser 100 g smör 1 dl socker 1 dl vetemjöl (går bra med sempers glutenfria bakmix) 3 dl havregryn (finns också som glutenfritt) ½ tsk hjorthornssalt (fuknar med vanligt bakpulver)
 Gör så här 1. Blanda allt i en bunke. 2. Gör små bollar, platta till dom till kakor. 3. Grädda tills det “puttrar” i smeten, ta därefter ut ur ugnen och låt svalana.  Tänk på att kakorna sväller ut när dom gräddas, låt dom inte ligga för tätt alt. dela dom när dom gräddats.
reflekorkaka1reflekorkaka2

 

Krabelurer

Till en patrull på ca 4-6 scouter

Ingredienser 1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
socker att vända i
 Gör så här 1. Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl blandat med bakpulver och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät.
2. Värm ett plättjärn och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida.
3. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Scoutwraps

Till en patrull på ca 6 scouter

Ingredienser 12 st Mjuka Tortillabröd
900 g Fläskfile
1,5 st Rödlök
6st buketter Broccoli
2st Morot
1burk Vattenkastanjer
1/2 Purjolök.
200 g riven ost
Såsen
2,5 dl cream frais
1/2 påse tacco krydda.
 Gör så här Putsa Fläskfilen.
Stek köttet först med salt och peppar.
Wooka (stek) sedan grönskakerna som hackats.Blanda ihopServaras i Wraps bröd, med såsen och osten. 
wraps

 

GULASCHSOPPA med köttfärs

Till en patrull på ca 6 scouter

Ingredienser 900g Potatis, tärna och koka i ca 1,2 liter vatten.
900g Blandfärs, brynes och läggs i potatisvattnet.
1 st Gul lök
2 st Klyftor vitlök
2 tsk paprikapulver (ja det ska var så mycket)
6 msk tomatpuré
3 msk kalvfond (typ Bong)
Salt och peppar2 dl Cream Fraich
 Gör så här Koka och tärna potatisen i ca 1,2 liter vatten.
Bryn köttfärsen och lägg i potatisvattnet.
Finhacka lök och vitlök och lägg i grytan.
Lägg i paprikapulver, tomatpure och fonden.
Salta och Peppra.Servera med Cream Fraich till topping och ev. torkad eller färsk gräslök.
Bild saknas, komplettera gärna.

Glödopper

Till en patrull på ca 6 scouter

Ingredienser 1/2 liter filmjölk
1 1/2 liter rågsikt
1 dl sirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
 Gör så här Blanda rågsikt, salt och bikarbonat i en bunke.
Häll filmjölk och sirap i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i ca 12 bitar eller fler beroende på hur små du vill ha dem.
Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem, gärna med en kruskavel. Har du ingen går det bra att kavla med en vanlig kavel och sedan nagga dem med en gaffel.
Grädda dem i en osmord panna, gärna gjutgärn på medelvärme tills de får fin färg.Servera nygräddade med ost och smör
Glödhopper

TUNNBRÖD (bjöds på vid ledarträffen VT-09)

Till en patrull på ca 6 scouter

Ingredienser Steg 1¼ pkt jäst
2 msk socker
50g smör smält
2 msk ljus sirap
1 tsk krossad anis
1 tsk krossa fänlålsfrön
1,5 tsk salt
2,5 del mjölk
3 dl rågsikt
3 dl vetemjölSteg 2
300g varm nykokt potatis
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
 Gör så här Smula jästen , häll på socker. Blanda smör, mjölk, sirap, salt och kryddor häll över jästen. Tillsätt rågsikt och vetemjöl och blanda till en kladdig deg. Jäs ca 1 timme.Passera den varma potatisen och blanda in i degen tillsammans med resten av mjölet tills den inte kladdar längre. Kavla ut till tunna runda kakor och stek på medel temp i en torr stkpanna eller i murikan över öppen eld.
Bild saknas, komplettera gärna.

Halloumi och kikärtsbiffar. 6-8 st 

Ingredienser 1 förp kokta kikärter (à 380 g)
2 ägg
200 g halloumiost
1 vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
2 krm peppar
1/2 tsk spiskummin
1 msk olja
 Gör så här Blanda ihop ingredienserna och stek i olja servera i hamburgerbröd.
img_7542.jpg img_7544.jpg

Comments are closed